Yrittäjä, pysy tulevaisuuden tasalla!

Tutka-hankkeen kevät loikkasi Porvoossa käyntiin TulevaisuusCampilla torstaina 5.3. Tilaisuudessa tulevaisuudentutkija, Laurean yliopettaja Tarja Meristö kertoi yrittäjille ennakoinnin periaatteista ja erilaisista menetelmistä.

Juuri nyt, koronaepidemian aikaan, tilaisuus tuntui ajankohtaisemmalta ja konkreettisemmalta kuin koskaan.

Meristö muistutti yrittäjiä, että tulevaisuuteen varautuminen tuo kilpailukykyä ja auttaa selviytymään muuttuvassa maailmassa. Vaikka tulevaisuus on epävarma ja yllätyksiä täynnä – kuten olemme huomanneet –, siihen voi varautua.

Meristö muistutti yrittäjiä, että tulevaisuuteen varautuminen tuo kilpailukykyä ja auttaa selviytymään muuttuvassa maailmassa. Vaikka tulevaisuus on epävarma ja yllätyksiä täynnä – kuten olemme huomanneet –, siihen voi varautua.

Miten tulevaisuutta sitten voi ”ennustaa”?

Yrittäjän pitäisi suunnata katseensa vähintään 10 vuoden taakse, sillä liian usein ajattelemme tulevaisuudella vain lähivuosia.

Vinkkejä tulevasta voi etsiä tutustumalla varmoina pidettyihin megatrendeihin, joita ovat mm. globalisaatio, digitalisaatio, monikulttuuristuminen, ilmastonmuutos, väestön ikääntyminen ja resurssipula. Sen lisäksi yrittäjä voi haistella heikkoja signaaleja, kuten ilmassa vellovia huhuja ja uutisissa toistuvia aiheita. Niistä voi päätellä, mistä marginaalisesta toiminnasta tulee seuraavaksi valtavirtaa.

Meristö puhui myös mustista joutsenista, joilla tarkoitettaan harvinaisia ja epätodennäköisä tapahtumia, joiden vaikutukset ovat suuret (esim. pandemia), villeistä korteista (esim. tekoäly) ja tabuista eli asioista joista emme puhu tai jonka suhteen emme jostain syystä toimi.

Näiden avulla yrittäjä voi pohtia erilaisia vaihtoehtoisia skenaarioita, valita niistä 2–4 ”näin voi käydä” -tilannetta ja pohtia, miten niihin voisi varautua: tarvitaanko koulutusta, työvoimaa, vakuutuksia, rahoitusta.
Mikä tärkeintä, Meristö muistutti, tulevaisuuteen voi vaikuttaa: ”Tulevaisuuden näkeminen ei ole se, mikä tuo menestystä, vaan tulevaisuuden tekeminen”

TulevaisuusCamp sai osallistujalta positiivista palautetta. Suurinta antia oli se, kun yrittäjät pääsivät käyttämään oppimiaan menetelmiä oman yrityksen tulevaisuuden suunnittelussa.

Millaisia hienoja ideoita syntyykään, kun nenänvarrelta nostetaan peruutuspeilit ja katse suunnataan tulevaisuuteen!

Teksti: Merja Forsman; Kuva: Tiina Hanninen

Vastaa